1 Haziran 2011 Çarşamba

Yapay Zeka Nedir? – Uygulama Alanları

Hepimiz küçüklüğümüzden beri radyoları açar, saatlerin vidalarını söküp yeniden toplamaya çalışırız. Yani aslında hepimiz teknoloji merakı olan insanlarız. Bu merak insanoğlunu teknolojinin sıkı takipçileri haline getirmiş hepimizi birer bilgisayar bağımlısı yapmıştır. Bilgisayarlar hayatımıza birçok şey katmış ve günlük yapmamız gereken birçok işi kolayca yapmamıza olanak sağlamıştır.


Herkesin düşündüğünün aksine bilgisayarlar aslında çok düz mantıkla çalışan makinelerdir. Siz ona ne söylerseniz o da size uygun bir şekilde cevap verir. Ancak sizin söylediğinizde şeyde bir yanlışlık varsa o an bilgisayar hata verir. Bu özellik yüzünden bilgisayarları her zaman eksik gören kişiler vardır. Yani kendi başına karar veremeyen, basit makineler olarak görülmüştür bilgisayar.

Fakat son yıllarda yapılan araştırmalar ve çalışmalarda ‘’yapay zekâ’’ denilen yeni bir teknoloji ortaya çıkmış ve büyük ilgi görmüştür. Yapay zekâ sayesinde her makine kendi kendine karar verme yetisine sahip olabilecek ve biz hata yapsak dahi bizi uyarmadan ufak düzeltmelerle her şeyi daha da hızlandırabilecekler. Yapay zekâ’nın faydalarında biri de şudur, bilgisayar öğrenme yetisi kazanabilecek ve yapılan hataları öğrenip düzeltmeye gerek kalmadan yok sayabilecekler.

Bilim adamları bu konuya çok uzun zamandır dikkat ediyorlar ve çok ilerleme kaydettiler. Tahminlere göre bundan yaklaşık 10 yıl sonra insan beynine eşit bir yapay zekâlı bilgisayarın fiyatı şu an kullanılan normal bir bilgisayara eşit olacağı düşünülüyor. Eğer gelişmeler bu hızla devam ederse kısa süre içinde insanlar kendilerine yeni hizmetkârlar üretmeye başlayabilir ve hayatlarımız çok değişebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder