1 Haziran 2011 Çarşamba

Koşu yaparken nasıl nefes alınmalı ?

Koşu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biriside nefes ayarıdır. Koşarken nefesimizi düzgün ve doğru bir şekilde almak , performansımızın devamlılığı ve antrenmanın verimliliği açısından oldukça önemlidir.

Koşu esnasında burnumuzdan derin ve uzunca nefes alıp , 1 saniye kadar bekledikten sonra ağızdan vermek en uygun nefes alma yöntemi olarak bilinir. Bu performansınızın devamlılığı açısından oldukça önemli bir nefes alma tekniğidir. Derin nefesi burnumuzdan aldıktan sonra , dayanabildiğimiz kadar beklemeliyiz ve sonrasında ağzımızdan ciğerlerimizde ki havayı boşaltmalıyız. Böylece ciğerlerimiz ve diyafram kasımız gelişecek bunun neticesinde kondisyonumuzun yükselmesini sağlayacak. Ciğerlerimizdeki havayı ağzımızdan boşaltırken çok hızlı şekilde boşaltmak nefesimizin devamlılığını bozabilir. Bu nedenle ağzımızdan yavaşça nefesi boşaltıyoruz.

Kondisyonumuzun yükselmesi , sporda devamlılığın ve sürekliliğin sağlanması açısından diyafram kaslarımızın gelişmesi oldukça önemlidir. Diyafram kaslarımızı geliştirici nefes egzersizleri yaparak , kondisyonumuzun yükselmesini sağlayabiliriz.

Spor esnasında nefes alıp verme olayında yapılan en büyük yanlış ise ağızdan nefes alıp ağızdan vermektir. Yorulan insanda hemen nefes alma ve hemen nefes verme ihtiyacı görülür. Bu ihtiyaç neticesinde kişi ağzından hızlı ve ufak bir nefes alıp aynı saniye içerisinde bu havayı dışarı verir. Bu nefes dengesini alt üst ettiği gibi , çabuk yorulmanızı ve nefesinizin kesilmesine yol açabilecek bir harekettir. Böyle nefes alıp verirsek bunun diyaframımızı ve ciğerimize hiçbir olumlu etkisi olmaz. Ciğer ve diyaframımızı geliştirmek için doğru nefes alma tekniğiyle nefes alıp vermemiz gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder